Ajándék
Kéz
24. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat - Többre születtél

A Párbeszéd Házának Faludi Film és Média részlege meghirdeti 24. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei mottója: TÖBBRE SZÜLETTÉL.

Minden ember belső életének lényegi tapasztalata, hogy vele valami különös és soha még elő nem fordult dolog történik meg. Ennek az érzésnek sokféleképpen lehet hangot adni: ki különleges, királyi elbánást vár el egész életében; ki körbeutazza a világot önmaga megtalálásáért; ki átalakíttatja a testét, hátha így majd valóban sikerül az átváltozás; ki mély depresszióba esik e várakozás és a valóságos megélt élete közötti szakadék láttán. „Nem találok szavakat magamra.” – írja verstöredékében József Attila, és valóban, a világ nem tud magyarázatot adni erre a folyamatos bizonyosságra, hogy ennél és ennél és mindennél, ami eddig volt és van többre születtem. Eközben persze halkan elmegy mellettünk a világ, az élet és önmagunk is – hiszen aki csak önmaga csodáját keresi, az nem fogja a jobbat megtalálni önmagában sem. A világ, az élet, a dolgok, a másik, akit szeretek, vagy elutasítok, saját arcunkat, sorsunkat és saját csodáját is hordozza, adja nekünk. A költő ezt is tudta: „Csak állok itt a vasgyár szegletén és nincsen szavam a holdvilágos égre.” Társakat keres, akinek ezek után sorsa lesz, aki észreveszi, meghallja a másikban is megszólaló többet, és akaratlanul is testvérének kezdi érezni azt.– Közös gyermeki sorsunk, végtelen titokra teremtettségünk közös ajándéka ez a „többre születtünk”. Legyen neked is szavad, fotód, filmed a „holdvilágos égre”!

Nevezni a fenti hívószó gondolatkörébe illeszkedő filmmel vagy fotóval lehet a szabályzatban részletezetteknek megfelelően. A fesztivál olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

  • A szemle időpontja: 2021. november 17-20.

 

Támogató partnereink