Ajándék
Kéz
2021 - Többre születtél - Zsűri

Filmes zsűri:

Dombrovszky Linda
filmrendező

A Városmajori Gimnázium mozgókép óráin döntöttem el, hogy filmrendező leszek. A filmezés elméleti és gyakorlati alapjait a  Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikációs szakának filmes szakirányán tanultam, majd elvégeztem a Színház-és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakát - az utolsó szemesztert a Római Filmakadémián.

Közben rengeteget dolgoztam asszisztensként, például Sopsits Árpád, Bereményi Géza, Szász János nagyjátékfilmjeiben, így ismertem meg közelről a filmkészítés különböző megközelítésmódjait.

Rendezői munkáim nagy részéből (legyen fikciós vagy dokumentumfilm) az körvonalazódik ki, hogy a tékozló fiú hazatéréstörténetét járom körül, és sokszor idős emberek a főhőseim. Első egész estés filmem a Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus, mely többek között 2020-ban felkerült a legjobb külföldi film Golden Globe Díjáért versengő szűkített listára, a Milánói Filmdíjon öt kategóriában nyert, illetve elnyerte a Legjobb tévéfilm és rendező díját az idei Magyar Mozgókép Szemlén.


Szabó-Nyulász Melinda
animációs rendező, illusztrátor, művészeti oktató

Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában végeztem grafika szakon, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, (MOME) animáció és tanár szakon. Aktívan alkotok illusztrátorként, animációs rendezőként és művészeti oktatóként egyaránt. Munkáimban szeretek kísérletezni, szívesen ötvözöm a klasszikus technikákat a legfrissebb technikai újításokkal.

Sokáig úgy éreztem, választanom kell a három szakmai terület közül, mert az ember csak egy dolgot tud igazán jól csinálni. Mostanra inkább előnyét látom mindennek, hiszen amit kitalálok animációs rendezőként, azt le is tudom rajzolni illusztrátorként. A gyerekeknek pedig át tudom adni ezt az alkotói tudást oktatóként. Rajzolni és festeni is szeretek, sőt, szeretem egyszerre használni a kettőt. Szívesen kísérletezem, ezért szeretem, ha olyan munka talál meg, amit még nem csináltam, és emiatt ki kell találnom valami újat.

Nem tudom kiválasztani, melyik munkám áll hozzám a legközelebb, mert mindig az tart nagy izgalomban, amin épp dolgozom. Legutóbbi festett animációs filmem (Köztespont),több mint 20 nemzetközi filmfesztiválon került bemutatásra.

Az Eltűnt idő című animációs rövidfilmem 4 nemzetközi díjat nyert, valamint az Ars Sarca Fesztiválon az MMA Kiadó különdíját. Vidéken nőttem fel, egész nap jártam az erdőt, mezőt és a szántóföldeket. Úgy érzem, a mai napig ebből az időszakból merítek erőt az életemhez, és ihletet a munkáimhoz.


Madarász Isti
filmrendező

Madarász Isti 1976. november 16-án született Miskolcon, apja lelkipásztor volt. Gimnáziumban amatőr színjátszóban játszott, ottani osztálytársaival kezdtek el amatőr filmeket forgatni. A gimnázium után a Filmművészetire akart jelentkezni, de végül helyette a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatott művészettörténeti és kommunikációszakon, itt Dyga Zsombor független filmes körébe került asszisztensként. Karrierje elején leginkább esküvői videósként tevékenykedett és a Budapest Filmnek vágott előzeteseket.

Számos fesztiválnyertes rövid- és imidzsfilm után a Magyar Televíziónak készítette el első tévéfilmjeit (A Legyőzhetetlenek, A Fekete Múmia Átka), majd a saját forgatókönyvéből rendezett Hurok című nagyjátékfilm már a mozikban debütált. Azóta még két tévéfilmet rendezett (Egy szerelem gasztronómiája, Ecc-Pecc), és számtalan reklám és sorozat epizód áll már mögötte. Legújabb nagyjátékifilmjét, az Átjáróházat 2022 húsvétján mutatják be a hazai mozik. Feleségével két gyermeket nevelnek, amikor csak teheti, moziba megy, ha lehet, egymás után akár két filmre is.


Csuja László
filmrendező

Sára Sándor-díjas rendező, forgatókönyvíró a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett 2012-ben, ugyanitt doktori fokozatot szerzett 2019-ben. Virágvölgy című első játékfilmjét 2018-ban a Karlovy Vary Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a zsűri díját, majd számos nemzetközi fesztivál meghívta a programjába. Ugyanebben az évben Kilenc hónap háború című első játékfilm hosszúságú dokumentumfilmjének bemutatója Szarajevóban volt, ahol elnyerte a zsűri különdíját. Szelíd című második játékfilmjét Nemes Anna festőművésszel közösen rendezte, a film nemzetközi bemutatója 2022 első felében lesz. A filmrendezés mellett színházi rendezéssel és tanítással is foglalkozik.


Lázár Kovács Ákos
médiakutató, a Faludi Film és Média szakmai vezetője

Médiakutató, esztéta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karán a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet vezetője. A SIGNIS (A Kommunikáció Katolikus Világszervezete) Európa elnöke, rendszeresen tart kurzusokat, vesz részt konferenciákon, vezet kutatásokat, publikál könyveket, tanulmányokat a kultúratudomány, a média, a film és a kommunikációelmélet körében. Házas, két gyermeke van.

 

Fotós zsűri:

Haris László

Balogh Rudolf- (2001) és Demeter-díjas (2003) fotográfus. Közel húsz egyéni és számos csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön egyaránt. Műveit különböző köz- és magángyűjtemények őrzik: Pécsett a Janus Pannonius Múzeum Modern Képtára, a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Sárospataki Képtár és a Körmendi-Csák 20. századi Magyar Fotóművészeti Gyüjtemény.

1943. február 9-én született Budapesten. Bátyjától tanult meg fényképezni, hat évesen már tud filmet hívni, kontaktolni. 1956. november 2-án, 13 éves korában megengedték neki a szülei, hogy végig fotózza a forradalom budapesti helyszíneit. A képeket sokáig rejtegetni kellett, de 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján kiállítás nyílt belőlük a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban, Bécsben és Washingtonban.

A Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett, 1962 és 1968 között pedig a Budapesti Műszaki Egyetemre járt, itt diplomázott. 1972-tól nyolc évig a Nagyító című hetilapnál dolgozott, majd tíz évig a Pannónia Filmstúdióban volt standfotós. 1992-től 1997-ig a Teszt Magazin fotográfusa. Közben 2000-ig, közel húsz éven át kulturális és politikai plakátokhoz készített fotómunkákat grafikus barátaival, több rangos díjat is nyertek ( pl. 1985-ben az Év plakátja díjat Pócs Péter grafikussal).

1992-ben hozta létre  Az angyali követés című film forgatókönyvét, a művet Dániel Ferenccel és Orosz Istvánnal készítette. Megismerte az animációs film technikáját, fotósként, majd animátorként számos film készítésében vett részt. Új fotó-animációs eljárást dolgozott ki, amit először Orosz István Ah, Amerika! (1984) című filmjében alkalmaztak.

Fotográfiát tanít az ASA fotóművészeti szabadiskolán. 2003-tól a megszünésig a Magyar Mozgókép Közalapítvány Szakkuratóriumának, 2004-től a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja.

2007-ben meghívták rendes tagnak a Magyar Művészeti Akadémiára.

1996 óta napjainkig újra absztrakt fotókat készít festmények apró részleteiről. Saját hitvallása szerint: „ A világ fölfelé és lefelé tartó végtelenségének megnyilvánulásai ezek a szokatlanul nagy méretű … fotográfiák.”


Szalontai Ábel

1998 -ban kapta diplomáját az Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció szakán. 5 év szabadúszó fotográfusi munka után 2003-tól az Egyetem fotográfia szakán műteremvezető, 2004-töl tervezőtanár. 2006-tól a fotográfia szak vezetője, 2014- töl a Média Intézet vezetője. 2013 doktori fokozatot szerzett, 2019-ben habilitált. Alkotói és oktatói munkájában közös pont az együttműködésre épülő szabad gondolkodás képi és narratív összefüggésének vizsgálata.


Ádám Gyula

Ádám Gyula Csíkkarcfalván született 1961. november 28-án. A Marosvásárhelyi Művészeti Szakközépiskola grafika szakán végzett 1981-ben. Főleg néprajzi és dokumentarista jellegű fotókat készít többnyire a moldvai és gyimesi csángókról, székelyföldi és szórványban élő magyar emberekről, sorsokról. Jelenleg a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Moldvai Magyarság című havilap grafikusa és fotósa. Több száz borítót, fotóillusztrációt, hanglemeztervet készített, plakátot, szórólapot tervezett. A Székelyföldi Foto Biennále szakmai tanácsadója és zsűritagja, valamint a CO-EXISTENCE Európai fotópályázat zsűritagja.

1990-től kezdve állít ki közös vagy egyéni fotótárlatokon. A Hargita Megyei Kulturális Központ fotótáborainak fő szervezője, valamint kép- és grafikai szerkesztője a táborok anyagából készült fotóalbumoknak .  Főbb önálló munkái: 2005-ben 12 képes levelezőlapból álló néprajzi fotósorozatot adott ki a ma is élő jellegzetes székely népviseletről, eredeti környezetben. 2006-ban megjelent önálló fotóalbuma (Arcpoétika, HMKK-könyvek) eddigi legjobb munkáiból készült válogatás és értékes szakmai önvallomás.  Munkássága lényegében a mindennapok szakralizálása.

Ádám Gyulát 2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe díjával tüntették ki. 2008-ban fotóművészeti munkásságáért megkapta a Magyar Művészetért Díjat, és ugyanebben az évben nagysikerű egyéni kiállítása nyílt az Európai Parlamentben. 2019-ben Áder János Köztársasági Elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Ádám Gyulának „a moldvai és gyimesi csángó, illetve székelyföldi és a szórványban élő magyar emberek mindennapjait kivételes érzékenységgel megörökítő, dokumentarista stílusú fotográfiái elismeréseként."


Pályi Zsófia

1982-ben született. 2007-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán portugál és kommunikáció szakokon. 2010-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán. 2005 és 2006 között az [origo] internetes portál képszerkesztője, majd 2006-tól a fotóriportere. 2010-től óraadó tanár a Szellemkép Szabadiskola Fotó szakán. 2011-től tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat 2011-ben és 2013-ban is elnyerte. Érdeklődési körébe tartózik az autonóm riport, a konceptuális művészet, a hang és fotógráfia, és a megrendezett fotográfia.

 

Ökumenikus zsűri:

Jean-Jacques Cunnac 
filmrendező, újságíró

Jean-Jacques Cunnac több, díjra jelölt játék- és dokumentumfilm rendezője. Dolgozott a Párizsi Francia televíziónak, a genfi RTS-nek, és a hong-kongi NBC-nek. Több francia és német televízió független dokumentumfilmese. A SIGNIS tagja, továbbá ő felel a rövid- és dokumentumfilmes szekcióért a montpellieri Keresztény Filmfesztiválon.
Zsűritag volt a következő fesztiválokon: Nyon-CH (Visions du Réel), Neuchâtel-CH (Prix Farel), Torino-IT (Prix Italia), San-Sebastian-SP, Toulouse-FR (CinéLatino), Yerevan-AR (Golden Apricot).


Szekeres Csaba
rendező, operatőr, forgatókönyvíró

 “Számomra a dokumentumfilm nem egy leíró, deskriptív műfaj, hanem egy gondolkodásmód. Állandó vita tárgya a manipuláció a dokumentumfilmben. Manipulálás az, hogy megvágom. Jó, csináljunk vágatlan dokumentumfilmet. Jó, de hát manipuláció az, hogy ott a kamera, manipuláció az, hogy te ott vagy. Bármeddig aprózod, a lényeg az, hogy ha van két szempár, aki figyel téged, akkor rögtön másképp kezdesz el viselkedni. Számomra a dokumentumfilm egyre inkább arról szól, hogy hogyan tudom az embereket olyan helyzetbe, lelkiállapotba hozni, hogy úgy viselkedjenek, mintha én nem lennék ott, – de ugyanakkor meg tudják tenni azt, ami a lényükből fakad, ami a lényegük. Az a kérdés, hogy át tudom-e segíteni őket egy olyan ponton, amin túl ők nemcsak nekem, hanem a maguk számára is megnyílnak. És ha innen nézzük a kérdést, akkor azt mondom, hogy igen, elvileg bárkiről lehetne dokumentumfilmet készíteni”

1968-ban született, a Filmművészeti Egyetemen tanult, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi karán oktat filmes munkái mellett. Pályája során eddig kiérdemelt díjai többek között: MÚOSZ díj, Szegő Tamás emlékérem „Felelet az életnek” (dokumentum műsor) Egyedül című fejezetéért (1998); a Szociális és Családügyi Minisztériumtól „Az emberi méltóságért, a női méltóságért” emlékérem „Felelet az életnek” (dokumentum műsor) Párhuzamos útvesztők című fejezetéért (1999); 31. Magyar Filmszemlén Rendezői-díj a Rom és virágért (2000), 40. Magyar Filmszemle Kollányi Ágoston-díj a Nexus című filmért (2009), a Magyar Filmszemle Schiffer Pál Emlékdíj az Örvény című filmért (2011).

Az ő nevéhez fűződnek többek között a Dögevők, az Érintések, a Misszió és az Anima Formosa című filmek.


Nagy Szabolcs
evangélikus lelkész, teológus, hitoktató

Nagy Szabolcs (1994) evangélikus lelkész, teológus, hitoktató, az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktorandusza. Fő kutatási területe az amerikai civil vallás, az amerikai kereszténység és a közélet, kultúra, társadalom kapcsolata. Teológusi, lelkészi és hitoktatói diplomáját az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerezte 2021-ben. Korábban a Keresztény Kultúra és a Kötőszó evangélikus közéleti blog szerkesztője, ahol írásaiban elsősorban a populáris kultúra és a teológia kapcsolatával foglalkozott. A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál ökumenikus zsűrijének tagja.

 

Egyetemi diák zsűri:

Somogyi Aliz

Somogyi Aliz vagyok,  jelenleg az ELTE Filmtudomány mesterképzésére járok. Ugyanitt szereztem szabad bölcsész diplomát is - film szakirányon, esztétika minorral kiegészítve. Az alapképzés alatt kezdtem el forgatásokra járni, azóta lehetőségem adódott több rövid-, és nagyjátékfilm előkészítésében és forgatásán részt venni - elsősorban a casting csapat tagjaként, illetve asszisztensi posztban.

A filmes tapasztalatok mellett, életem egyik meghatározó élménye volt, hogy Párizsban tanulhattam fél évet Erasmus ösztöndíjjal.


Radics Fanni

Már egészen fiatalon megtapasztalhattam, milyen az, amikor egy közösség mindent belead, hogy együtt, szenvedéllyel és odaadással érjenek el sikereket. Közel hét évnyi divatmodellkedés alatt számos nagyobb márkával dolgoztam itthon és külföldön egyaránt, fotózásokon, divatrendezvényeken és reklámforgatásokon vettem részt, ahol közelről is tanúja lehettem a szervezői folyamatoknak. Az évek alatt kialakított kapcsolatkörnek köszönhetően egyhamar a filmszakmában találtam magam, ahol főként produkciós asszisztensként tevékenykedtem, itthon készülő nemzetközi produkciókban. Munkáim során mindig éltem a lehetőséggel, és szüntelen érdeklődéssel és lelkesedéssel figyeltem, hogyan forr össze egy produkció, valamint fogékonyan szerezhettem tudást a stábtagok feladatköréről, kötelességeiről. Ezzel a terepen kapott tapasztalattal és később szakmai képzésben szerzett tudással kívánok még többet tanulni, fejlődni, és értékes tagja lenni a közösségnek.


Tőkés Anna

Tőkés Anna vagyok, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mester szakának végzős hallgatója. Az egyetem mellett szabadúszóként alkalmazott munkákkal, főleg animációs látványtervezéssel és gyártásvezetéssel foglalkozom. Szeretem a személyes témájú, de globális felvetésekkel foglalkozó filmeket.


 

Gimnazista diákzsűri:

Czagány Zsolt

Czagány Zsolt vagyok, Szerencsen élek. 2018-óta a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumba járok. 10 évig versenyszerűen kosaraztam, két éve hagytam abba egy boka sérülés miatt. Filmekhez az érdeklődésem kiskorom óta megvan, filmeket gyakran nézek és a családommal gyakran járunk moziba. Kedvenc filmes műfajom a krimi, szeretem a gondolkodtató és bonyolult, több szálon futó történeteket.


Ókovács Benedek

2018 óta írok újságot diákként, akkor még osztályújságunkat szerkesztettem. Ma váci diákok csapatával kiegészülve készítjük a konstansonline.hu tartalmait, legyenek azok portréinterjúk, beszámolócikkek, videós tartalmak, interjúfilmek vagy éppen napi jellegű híradások. A filmezéssel 4 éve állok egyre intenzívebb kapcsolatban. Ez idő alatt a legalapvetőbb programok használatától - ugyan sok, mai szemmel gyenge produkción át - eljutottam a legkomplexebb programok ismeretéig. Sosem volt tanárom vagy képzőm, mindent empirikusan sajátítottam el, innen fogva sok a tapasztalatom is. Kellő szerénységgel ugyan, de azt mondhatom, az elmúlt években videók százait készítettem el több célra - több Facebook és YouTube-csatornán jelennek meg videóim, melyek közül a legsikeresebbek a százezres nézettség környékén mozognak. Több alkalommal indultam az Ökumenikus Diákfilmszemlén, ahol először harmadik helyezést, majd a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének különdíját nyertem el. Élvezettel követem a streaming-szolgáltatók néhány sorozatát, igyekszem s magyar alkotásokat, az örök klasszikusokat is bepótolni.

Támogató partnereink