Ajándék
Kéz
2020 - KÖZÖSSÉGBEN - ZSŰRI

FILMES ZSŰRI

Nemzetközi zsűri

Pavel Lungin

1949-ben született Moszkvában. Matematikát és nyelvészetet hallgatott a Moszkvai Állami Egyetemen, majd 1976-tól a film közelébe került. Második generációs forgatókönyvíróként írt vagy féltucat filmsztorit, ám rendezésre csak 40 éves kora körül vállalkozott, nem kis sikerrel: Taxi Blues címu filmjéért 1990-ben a legjobb rendezonek járó díjjal tüntették ki a Cannes-i filmfesztiválon. 

Radu Jude

Radu Jude (1977) román rendező filmjei számos rangos nemzetközi fesztiválon szerepeltek és nyertek díjakat (többek közt Sundance, San Francisco, Los Angeles, Berlinale Forum). Harmadik nagyjátékfilmje az Aferim! a legjobb rendező Ezüst Medve-díját nyerte el a 65. Berlinalen.

Nagy Dénes

Nagy Dénes a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett filmrendezőként 2009-ben, Szász János osztályában. Számos rövidfilmet és dokumentumfilmet készített. Lágy eső című kisjátékfilmjét a Cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában mutatták be 2013-ban, Másik Magyarország című dokumentumfilmjét a 43-ik Rotterdam-i Filmfesztivál programjába válogatták be, a 2015-ös Seb című dokumentumfilmje pedig a 21-ik Sarajevo-i Filmfesztiválon debütált. Jelenleg Természetes fény című első nagyjátékfilmjét fejezi be, amely Závada Pál azonos című regénye alapján készült. A cselekmény a második világháború idején a megszállt Szovjetunióban játszódik egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A történet egy magyar honvéd gyalogos egységet követ, amely a vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres.

Lázár Kovács Ákos

Médiakutató, esztéta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet vezetője. A SIGNIS (Kommunikáció Katolikus Világszervezete) EUROPE elnöke, rendszeresen tart kurzusokat, vesz részt konferenciákon, vezet kutatásokat, publikál könyveket, tanulmányokat a kultúratudomány, a média, a film és a kommunikáció elméletkörében.

 

Ökumenikus zsűri

Jean-Paul Käser

A Neuchâtel-i egyetemen tanult és 1991-ben teológiából mesterdiplomát szerzett. A szociális munka területén kezdett dolgozni, később pedig olyan karrier mellett döntött, amely kielégíti a régi és új nyelvek iránti szenvedélyét. 1998-ban a német államvizsga letételével fordítónak minősítette. Azóta szabadúszó fordítóként (franciáról németre), szerkesztőként és lektorként dolgozott. A Filmgilde és a Filmpodium Biel intézmények hosszú távú tagjaként sok szabadidejét moziszékekben ülve tölti. Alkalmanként tevékenykedik Biel református egyházának közösségében. Szeptemberben a „Prix Célestine” díjat elnyerő zsűri elnökségét a Festival du Film Français d’Helvétie rendezvényen végezte.

Matías Zemljič

Matías Zemljič is an Argentine-Slovenian director, screenwriter and film editor. He studied Comparative Literature at the Faculty of Arts, University of Ljubljana, Slovenia, and International Screenwriting and Production at the University of Sacro Cuore in Milan, Italy. He is the author of several short films, mini documentaries and video clips. Since 2017 he is the director of the Roots of Europe International Film Festival, in Vitoria-Gasteiz, Spain. He currently works as a director and film editor at Studio Siposh, in Slovenia.

Nacsinák Gergely

Nacsinák Gergely András - ortodox pap, író. Vallástörténeti tanulmányai során kezdett el érdeklődni a keleti keresztény ikonfestészet és bizánci művészet után. Teológiát Thesszalonikiben tanult, útirajzai és esszéi kötetekben, folyóiratokban jelennek meg. Dokumentumfilmet készített a magyarországi ikonfestészet történetéről. Dalszövegíróként is működik, és utakat vezetett a Közel-Keletre.

Paksa Balázs

Környezetmérnöki tanulmányai után 2010-ben végzett az ELTE SEK filozófia-kommunikáció szakán. Dolgozott szakoktatóként, sajtóreferensként, nyomtatott lap és internetes oldal szerkesztőjeként, emellett rendszeresen publikál katolikus lapokban és internetes felületeken (A Szív, Új Ember, Magyar Kurír), főként filmrecenziókat, elemzéseket és filmtörténeti írásokat. Érdekli a kultúra és a közélet, a film, a zene, az irodalom és ezek határterületei. Szilárd alap-értékrendje ellenére hidakat kereső, kiengesztelődésre törekvő személyiség, szívügye az evangelizáció és az egyházi kommunikáció mai lehetőségeinek keresése. Jelenleg a Győri Egyházmegyei Karitász kommunikációs munkatársa, emellett zenei szakhonlapot szerkeszt (www.villanyharfa.hu), blogol, valamint saját településén kórust vezet és egyházközségi szolgálatot vállal.

 

Diákzsűri

Középiskolás diákzsűri:

Litkei Kinga

"Litkei Kinga vagyok, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium végzős diákja. Elég random módon kerültem bele ebbe a zsűri szerepbe, nem nagyon vagyok járatos ilyesmiben, de nagyon nyitott vagyok és kíváncsi. Új dolgokat kipróbálni nagyon hasznos szerintem, meg nem tudom, ez jó lehetőség igazából bármire. Az életemmel nem tudom még mit kezdek, ezért is gondoltam, hogy szívesen beszállnék ebbe, hátha ebbe örömömet lelem majd. 

Hát én jártam tavaly fotó órákra, bár csak fél évig, de jó volt nagyon, ennyi a nagy fotós és filmes karrierem. 

Szabadidőmbe szeretek filmeket nézni, színházat is igazán szeretem. Igazából bármilyen művészet nagyon érdekel, nem tudom mennyire értek hozzájuk de nagyon szeretem őket. A kreatív cuccok igazán fel tudnak dobni. Maybe fazekas leszek."

Márton Eszter Júlia

"A nevem Márton Eszter Júlia. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 12.-es tanulója vagyok. 9. év eleje óta szinte minden iskolai rendezvényen én készítem a fényképeket az iskola részére. Több iskolai fényképes pályázaton is részt vettem, aminek az anyagát mindig jó hangulatban, a családom segítségével készítettem el. Szabadidőmben szeretek természetben járni és fényképeket készíteni.

Nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, mert ez által a másik oldalról is részt vehetek egy pályázatban.

Az életben még nem teljesen tudom mit fogok csinálni, nagyon sok tervem van, de egy biztos, hogy a fényképezés a része lesz."

Nagy Dániel

"Nagy Dániel vagyok, a Budapesti Piarista Gimnázium 11. osztályos tanulója. Számos alkalommal voltam lelkes pályázója különböző filmszemléknek, úgyhogy most különös izgalommal és megtiszteltetéssel tölt el, hogy most egy új szerepkörből vehetek részt egy ilyen eseményen. A filmművészet régóta foglalkoztat és mind a mai napig mélyen lenyűgöz; könnyen valószínűnek tartom, hogy a filmes szakmában fogok elhelyezkedni. Ezért annyira értékes tapasztalatszerzési lehetőség ez az esemény számomra, melynek tanulságaiból könnyen profitálhatok a jövőben."

 

Egyetemista diákzsűri:

Dudok Edit

"A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos hallgatójaként kezdtem el foglalkozni a filmek értelmezésével szuper emberek szaktudásának segítségével. Főként 2D animációsfilm készítéssel és illusztrálással foglalkozom."

Horváth Márk

"Pázmány Péter Egyetemre járok, Komm. és Média hallgató vagyok, film szakirányon. A filmművészet és filmkészítés gyerekkorom óta a szenvedélyem. Úgy érzem a filmeknek hála jobban megismerhetjük magunkat és működésünket. Kreatív írás és rendezés vonz leginkább, jelenleg vizsgafilmemen dolgozom, de filmajánlókat is írok."

Kutai Bence

A Károli Gáspár Református Egyetem, Kommunikáció- és médiatudomány mesterszakos hallgatója. Az alapszakos diplomáját filmelemzésből írta. Érdekli az írás, jelenleg vágóként dolgozik.

 

FOTÓS ZSŰRI

Gábor Enikő

Balogh Rudolf-díjas fotóművész. 1996-ban festő-, majd a posztgraduális képzés elvégzése után 1998-ban rajz- és művészettörténet tanári diplomát szerzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 1996-tól három éven át Pécsi József-ösztöndíjas volt. 2000-ben elnyerte a XII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé fődíját. 2008 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. Műveit hazai és külföldi múzeumok gyűjteményeiben őrzik.

Haris László

Balogh Rudolf-, Demeter- és Prima-díjas fotográfus, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 1964-től számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön egyaránt. Műveit különböző köz- és magángyűjteményekben őrzik.

Szamódy Zsolt Olaf

SZAMÓDY Zsolt Olaf (Budapest, 1956 - ) fotográfusként, a kilencvenes évektől kezdve következetesen fényképezte az emberi lét által megváltozott környezetet, legyen az épített vízpart, kikötő gyár vagy katonai erődrendszer. Életműve jelentős részét képezi a víz mint motívum használata. 1990-től tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2002-2014 a szervezet elnöki pozícióját töltötte be. E minőségében a Fotóhónap fesztivál igazgatója (2006; 2008; 2010; 2012; 2014), valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatainak, építésében mint kurátor is részt vett, elsősorban kínai relációban (Beautiful China - Beautiful Hungary A Kínai – Magyar diplomáciai kapcsolatok 65. évfordulója alkalmából, MÜPA, Budapest 2014), valamint elnöksége idején lett tagja a Szövetség az European Month of Photography szervezetnek. Balogh Rudolf- és Prima-díjas fotográfus.

Támogató partnereink