Ajándék
Kéz
Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által immár huszonöt éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 15. éve fotópályázat is társul. Az intézmény évente meghirdet egy témát, melyre korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. Az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be a versenyprogramba, míg a fennmaradó filmeket információs vetítés keretében mutatjuk be. A filmszemle különlegessége hogy az alkotók és a zsűritagok jelenlétében nyilvános vetítés keretében mutatjuk be a filmeket, melyet azonnal szakmai értékelés is követ – ezeken az alkalmakon külföldi nevezőink is szép számmal jelen vannak. A programot gazdagítják hazai és külföldi partnerfesztiválok válogatásai (Cinema Filmműhely, Busho, Jameson Cinefest), illetve retrospektív vetítések, zsűritagok filmjeinek vetítése, és egyéb szakmai rendezvények. A programsorozat minden eseménye ingyenesen látogatható.

Nemzetközi Filmszemle
Az évek során a világ minden tájáról érkeztek filmek, melyek a meghirdetett témán túl szemléltették az adott ország lakóinak mindennapi nehézségeit, az őket foglalkoztató kérdéseket. A fesztivál találkozó a nemzetek között is, hiszen minden évben vendégül látunk külföldi alkotókat is, akik így megismerkedhetnek a magyar kultúrával, illetve gazdagítják a saját világukkal kapcsolatos megértésünket.

Tematikus fesztivál
Minden évben egy adott témára várjuk az alkotásokat. Előző szemlék „hívószavai” voltak például az áldozat, csoda, szomjúság, bizalom, döntés, remény, hívás, többre születtél. A téma kiválasztásánál szem előtt tartjuk, hogy egyetemes jelentésű, érvényű, és motiváló legyen, az értékek megjelenítése mellett nyitott legyen a hiányokra, tabut, problémát, egyetemes értéket jelenítsen meg, amely a világ bármely pontján jól értelmezhető és feldolgozható. Hívja fel továbbá a figyelmet egy-egy értekkel, vagy annak hiányával kapcsolatos társadalmi kihívásokra. Tapasztalataink alapján elmondható, hogy a beküldött anyagok tükrözik világunk sokszínűségét, különböző vallású, kultúrájú, korosztályú pályázók nézőpontjai kerülnek a vászonra.

A filmszemle célja
A rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el antropológiai, spirituális, vallási, illetve társadalmi kérdésekről, és a téma kifejtéséhez illő kreativitásra buzdítsa az alkotókat. Fontos továbbá, hogy a pályázóknak lehetőséget kínáljunk a találékony és kreatív megjelenésre, az egymással és a szakma más tagjaival történő kapcsolatteremtésre. Olyan szabad, ugyanakkor elköteleződéseket is kínáló tér, közeg létrejöttét ajánlhatjuk ezzel, amely nyitott a világ, illetve az emberi kapcsolatok nehézségeire, megtartó értékeire. Részvételre hívunk mindenkit vallási, etnikai, világnézeti hovatartozástól függetlenül. Célunk művészeti, vizuális szakmai programokat is felkínálni nemcsak a jezsuita rend programjai iránt érdeklődőknek, hanem a fotó- és  filmművészetet más kedvelőinek is.

A zsűriről
A filmes, illetve fotós zsűriben a szakma elismert alkotói, szakértői vannak jelen, akikkel az alkotók személyesen is találkozhatnak. Az előző években többek közt Pavel Lungin, Radu Jude, Karl Markovics, Francesco Casetti, Krzysztof Zanussi, Sára Sándor, Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fekete Ibolya, Sopsits Árpád, Gelencsér Gábor, Hajdu Szabolcs, Pálfi György, Nagy Dénes is részt vett a filmek értékelésében. A fotópályázatok elbírálásában többek között Haris László, Móser Zoltán, Pályi Zsófia, Stalter György, Benkő Imre, Pilló Ákos, Bege Nóra vett részt.
A program alatt és után a fotós, illetve a filmes előzsűri konzultációt tart az alkotók számára, ezzel is elősegítve a szakmai természetű diskurzusok elmélyítését.

A Filmszemle számokban
Az 1996-ban megrendezett első filmszemle óta több ezer alkotás gazdagította filmes közösségeinket (filmszemlét, fotókiállítást, filmklubjaink és nyári vetítéseink programját, grafikai anyagaink és internetes megjelenésünk képi világát). Az utóbbi években a pályázó filmek száma meghaladta a 400-t. A filmszemlén részt vevő látogatók száma átlagosan mintegy 1200 fő. Tavaly (2021) a szemlére 48 országból küldtek be filmeket. A 12-17 éves iskolásoktól a 60-70 évesekig minden korosztály képviseltette már magát a nevezők között, de leginkább a 18-30 évesek, közülük is egyetemi, főiskolai, filmszakmai intézetekben tanuló hallgatók pályáznak, azon tapasztaltabb és idősebb alkotók mellett, akik szakmai érdeklődésük és önközlési szándékuk okán neveznek be szemléinkre. Az elmúlt 24 év során voltak olyan számunkra készített és a szemlén díjazott filmek, amelyek későbbi nevezések során nemzetközi elismeréseket is szereztek, illetve nem egy alkotó nálunk kezdte el szakmai munkáját, első sikereik helyszíne is filmszemlénk lehetett. Többek között nálunk nyerte első szakmai díját Lakos Nóra, Madarász Isti, Csuja László, Dombrovszky Linda. Az utóbbi években a szemlére beérkező több mint 400 filmből az előzsűri megközelítőleg 50 filmet válogat be a versenybe. A filmmel párhuzamosan fotóval, illetve fotósorozattal is lehet jelentkezni. Általában a beérkező közel 200 pályamű közül mintegy 25-30 kerül aztán kiállításra. A bemutatott filmek illetve kiállított fotók megtekintése díjtalan, akárcsak a szemlére való nevezés.
A beküldött alkotásokat nem csak a szemlén használjuk fel, hanem a későbbiekben oktatási célokat is szolgálhatnak, illetve filmklubjaink programjába is be-bekerülhetnek. A filmekből válogatva folyamatos frissítéssel elsősorban pedagógusok számára olyan online segédanyag  készült, ami ideális beszélgetések kíséréséhez, osztályfőnöki, tanórai vagy egyéb csoportos feldolgozáshoz.

Támogató partnereink